måndag 17 december 2018

Milano fyller staden med träd.

Med förhoppningen att för att förbättra luftkvaliten och sänka stadens temperatur med 2 grader planerar Italiens modehuvudstad Milano att öka stadens träd med 30%.

Milano är redan innan det kommande projektet drar igång föregångare med att plantera in träd i stadsmiljö. Våren 2018 öppnade The library of trees, designat av holländska landskapsarkitekten  Petra Blaisse som förvandlade den gråa piazzan i affärsområdet Porta Nouva till en grönskande oas med över 450 träd.


Precis jämte Library of trees ligger Bosco verticale (Vertical forest) där två höga bostadsbyggnader har täckts med över 800 träd, 4500 buskar och 15 000 plantor, designat av arkitekten Stefano Boeri. Att planetera träd på höjden istället för bredden är ett smart sätt att få in mer natur i staden, om den vertikala skogen skulle vara planterad på maken skulle den kräva en yta av 20,000 kvadratmeter.

I Milans nya projekt ska träden planteras på platta hustak, på skolgårdar och en övergiven järnvägslinje ska förvandlas till 7 nya parker i staden. Träden förväntas förbättra luftkvaliteten och bromsa spåren av klimatförändringar och den nya cityskogen beräknas kunna absorbera ca 5 miljoner ton koldioxid årligen, enligt World Economic Forum. Sammanlagt beräknas 3 miljoner nya träd planteras i staden, och projektet ska stå färdigt år 2030.

Här kan du läsa mer om Library of trees hos arkitekten Petra Blaisse
Här kan du läsa mer om Vertical Forest hos arkitekten Stefano Boeri

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hundra år av plast - om situationen i våra hav.

I informationsfilmen Sjövett visas blå himmel, glittriga vågor och solvarma klippor men i de somriga vikarna lurar högar av skräp. Männi...