onsdag 11 oktober 2017

Taiwanesisk mastersstudent i Furniture Design


I förra veckan hade vi besök av Tung Yun Wang från Taiwan, hon studerar just nu mastersprogrammet i möbeldesign på HDK – Steneby i Dalsland. Hon fick kontakt med oss genom hennes lärare Torsten Hild som är vår ”vän” i projektet Studio Bovallstrand. (Läs mer om honom här).

I Tungs eget skapande försöker hon sammanföra den skandinaviska stilrena designen med influenser från sitt hemland Taiwan, vilket leder till spännande och unika möbler. Hon är väldigt intresserad av kopplingar mellan natur och design, samt hur naturen påverkar oss. Det var just därför som hon ville komma och se vår verksamhet.

Efter rundvandring i vår fabrik och showroom blev det en intervju med Inger Gustafsson, VD på Bovalls Dörrbyggeri. Eftersom vår fabrik ligger alldeles vid havet så var Tung nyfiken på hur och om det spelar stor roll i hur vi på Bovalls tillverkar och designar våra dörrar och produkter.

– Naturligtvis gör det det, svarade Inger. Anledningen till att vi bygger våra dörrar i kvalitativa material såsom ek och teak och dessutom väljer att satsa enbart på miljömärkta träslag beror i allra största grad på att vår fabrik ligger där den gör. Vårt utsatta läge med havet runt knuten kräver dörrar som är byggda på ”riktigt”, med god kvalitet i virket för att stå emot kustens salta klimat och hårda vindar. Som farfar Bengt (grundare av Bovalls Dörrbyggeri) skulle ha sagt ”vi bygger dörrar som om det vore båtar”.

Vi vet att vi måste värna om vårt hav, vår skog och vår miljö för kommande generationer.
Det är otroligt svårt att få tag på miljömärkta träslag men för oss är det viktigt, vi vill göra skillnad. Kan vi så gör vi det! Det finns ingen anledning till att slösa på naturresurser. Med miljömärkt trä säkerställer vi att bönderna som äger skogen får bra arbetsförhållanden samt att det inte huggs ner mer träd än vad skogen kan reproducera.

Vi tillverkar dörrar i massivt miljömärkt trä som är byggda för att hålla i generationer, vi måste sluta konsumera och istället välja bra produkter som håller länge. Det är den andan vi lever i.

Vi tackar Tung för hennes besök, det var intressant att få träffa en ung student från Taiwan och höra hennes perspektiv kring hållbar design.

Klicka på länken för att se Tung Yun Wangs portfolio.

1 kommentar:

Virkets väg från Mozambique till Bovallstrand - Bovalls tar in Umbila.

I somras beställde vi på Bovalls Dörrbyggeri ett träslag vi inte använt tidigare, Umbila, från LevasForest i Moçambique. Det gjorde vi dels ...