måndag 10 september 2018

Kan mineraler sakta ner den globala uppvärmningen?

Ja, enligt en artikel av tidningen Fast Company ska teknik som möjliggör detta finnas framforskat redan idag, men ännu återstår det att hitta ett ekonomiskt och energisnålt sätt att utveckla tekniken i den stora skala som krävs.


Magnesiumkarbonat, magnesit, är en mineral som naturligt suger upp och binder CO2 som finns i atmosfären. Magnesit absorberar CO2, och när det sker bildar mineralen små kristaller. Det låter som en väldigt god nyhet - men kruxet är att det går långsamt. Processen tar många hundra år och med tanke på den extremt höga nivå av koldioxid vi har i atmosfären idag krävs det en högre takt och stor insats för att den här upptäckten ska kunna göra någon skillnad.
Därför har forskare vid Trent University i Kanada lagt tid och möda på att hitta ett sätt att skynda på processen - och nu är forskarna nere på en 72 dagar kort process som dessutom kan ske i rumstemperatur, enligt Fast Company.


"Andra forskare har tittat på att bilda den här mineralen med högtemperatur-, högtrycksreaktorer", säger Ian Power, miljögeolog och professor vid Trent University i Kanada till Fast Company. "Man kan bilda denna mineral ganska snabbt under sådana förhållanden. Men högre temperaturer, högre tryck betyder vanligtvis mer energiinmatning, vilket i slutändan kan vara dyrare. Den verkliga utmaningen är att försöka kollidera CO2 i stor skala. Tekniken finns, vi vet hur man gör det, men nu försöker vi göra det ekonomiskt."

Läs gärna mer om ämnet här:
The Fast Company
Brave New Business

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Virkets väg från Mozambique till Bovallstrand - Bovalls tar in Umbila.

I somras beställde vi på Bovalls Dörrbyggeri ett träslag vi inte använt tidigare, Umbila, från LevasForest i Moçambique. Det gjorde vi dels ...