måndag 17 september 2018

Jute - världens mest sustainable material!

Vi tog oss ett snack med vår kompis Christina Östergren, arkitekt och entreprenör, som driver företaget Juteborg och vet allt som är värt att veta om jute.


Hej Christina, vad jobbar du med just nu?
Exakt just nu skriver vi på en ansökan för ett av våra prioriterade projekt, där vi jobbar med att ta fram världens mest sustainable kompositmaterial från restprodukter av jute samt en polymer från andra grödor. Projektets mål är att under tre steg som löper över flera år ta fram en: "Avfallsbaserad, nedbrytningsbar bioplast-jute-komposit i en cirkulär modell".

När du säger “sustainable” menar du samma som svenskans “hållbart” då?
Svenskans “hållbart” kan syfta till olika saker; hållbart som i konstruktivt hållbart. “Sustainable” har tre olika pelare som det står på: Social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Alla de tre ska uppfyllas.

Så varför är Jute världens mest sustainable material?
Ekologiskt; Jute växer klart på 120 dagar. Bangladesh har tre skördar om året. Man odlar ris eller grönsaker två skördar och jute den tredje skörden. Jutet odlas under monsunperioden, då i princip inget annat kan odlas pga av de häftiga regnen. På samma fält odlar man således såväl mat som material och tar man inte bort landareal för mat. Genom växelodlingen berikar jutet jorden så man behöver inte vare sig konstgödsel eller bekämpningsmedel för riset eller jutet. Det blir således ett ekologiskt och ekonomiskt jordbruk. Hampa brukar jämföras med jutes egenskaper, men jute suger upp 20 ggr mer koldioxideqvivalent än hampa. 
Den sociala hållbarheten är viktig. Bangladesh består av 163 miljoner invånare, en tredjedel av dem är beroende av juteindustrin. Jute är tredje största exportinkomst i landet, de har till och med en juteminister - så stort är det! Just nu tillverkas mycket enkla produkter så som väskor och mattor - men potentialen är större än så. Ungefär 50 miljoner människor kan lyftas om vi förädlar jute och får ut ett högre värde av produkten, så där är den sociala och ekonomiska pelaren. Idag är jute ett billigt material men den pengen vill vi öka på. Jutet är ändå både lättare och billigare än glasfiber och mycket billigare än kolfiber. 

Vad har varit den största utmaningen i arbetet med Juteborg?
Den största utmaningen i Sverige har varit när vi ansökt om stöd och man inte vågade satsa på jute eftersom man var rädda att det skulle konkurrera med svensk träindustri. Men om träcelloslusa ska användas i alla användningsområden har vi snart inga träd kvar. Ett träd tar ca 60-80 år att växa klart. 

Vad och var är Juteborg om 1 år?
Inom 1 år håller vi på med en volymproduktion av jutefiberförstärkt plastgranulat JutePP, för formsprutning i Bangladesh. Den första kunden önskar mera hållbara “plastgalgar” som kommer bestå av 35-50% jute. Resten polypropylen. Jungfrulig eller återvunnen. Sedan har vi 15 - 20 andra produkter vi testar i närtid. I princip alla plastprodukter du ser skulle kunna ersättas med JutePP. 

Var kan man som privatperson handla juteprodukter?
Just nu är JuteEffekt-produkterna ute till försäljning på Juteborgs facebooksida JuteEffect. En Webshop är på väg. Det är väskor och mattor tillverkade av kvinnor i Bangladesh där vi arbetar med en ideell organisation som arbetar för att hjälpa utsatta kvinnor in i ett bra arbetsliv och gemenskap samt självständig försörjning för dig och sina barn. De har lyft över 25000 utsatta kvinnor.  När man köper en väska eller matta så hjälper man de kvinnorna och slår ett slag för miljön.

Hur kommer det sig att du kom i kontakt med Studio Bovallstrand?
Det beror på att jag är arkitekt i grunden och drev Archidea AB under 25 år.  Bovalls gör de bästa dörrarna. Vackra specialdörrar med god kvalité och särskilt roligt att de satsar på hållbarhet och en bättre värld. När man tar i dörren - den känslan av kvalité och lyx som man får. Därför har vi nu Bovalls-dörrar i eCon DemoLab på Nordstans p-hus tak i Göteborg. "Affordable - Transportable and Sustainable housing units". Det lyfter hela enheten. Man blir glad att komma hem! Kom och besök oss där på taket, plan 9. Nordic Center of Jute!

Ja, jute låter verkligen som ett material för framtiden! Vill du läsa mer om Christinas arbete med Juteborg så kika in på deras hemsida. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Virkets väg från Mozambique till Bovallstrand - Bovalls tar in Umbila.

I somras beställde vi på Bovalls Dörrbyggeri ett träslag vi inte använt tidigare, Umbila, från LevasForest i Moçambique. Det gjorde vi dels ...