fredag 21 september 2018

Lunch och hällristningar i perfekt kombination!

På onsdag ses vi i Studion igen. Medan vi avnjuter en smaskig lunch från Idas Bisto kommer Lasse Bengtsson från Vitlycke museum och Tommy Andersson, arkeolog, att berätta om sitt arbete med att dokumentera över 2500 Hällristningar i Bohuslän.


På 90-talet var oron stor över att den stora mängd odokumenterade hällristningar som finns i Bohuslän riskerade att förstöras genom vittring och ur det startades Stiftelsen för dokumentation av Bohusläns hällristningar. Nu har stiftelsen, som drivs helt och hållet av privata medel, varit aktiv i mer än 20 år och har under dessa år kartlagt och dokumenterat över 2500 hällristningar - vilket gör det det största arkeologiska projektet genom historien.
“Hällristningarna är inte undangömda, de finns på berg längst åkrar och betesängar”, säger arkeolog Tommy Andersson “De personer som satt med sina stenverktyg och hackade in konstverken i bergen villle att de skulle synas. De är den äldsta kommunikation vi har.” Hällristningarna består av allt från båtar till samlagscener. Vad de har för betydelse och syfte kan arkeologerna bara gissa. “Vi har inte facit. Vi kan tolka och ha teorier, och under vår föreläsning kommer Lasse prata en hel del om olika teorier.” säger Tommy. 
Hällristningar är lättillgängliga, de flesta finns de utmärkta på karta bara en googling bort, men vill man hitta nya får man ta på sig kängorna och ge sig ut på vandring. "Ta med dig en kvast ut i skogen en sommarkväll när solen står lågt och leta på berg längst med ängar och betesmarker så är chansen stor att du hittar en hällristning. De flesta hällristningar hittas av privatpersoner" säger Tommy.
För 3000 år sedan satt människor med stenredskap och högg in bilder i berg som vi än idag kan titta på - visst är tanken svindlande? Fortfarande finns platser kvar till onsdagens föreläsning, hör av dig till oss om du är sugen på att vara med!

När? 26/9 kl 12:00
Var? Hos oss i Studio Bovallstrand
Kostnad? 100 kronor för lunch och minst 5 planterade träd (100 kr) i vi-skogen för föreläsningen.
Bokning? Kasta iväg ett mail till info@bovalls.se

På bilden kalkerar Tommy en ristning med "dutt-teknik"
Bilden är lånad av hallristning.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Virkets väg från Mozambique till Bovallstrand - Bovalls tar in Umbila.

I somras beställde vi på Bovalls Dörrbyggeri ett träslag vi inte använt tidigare, Umbila, från LevasForest i Moçambique. Det gjorde vi dels ...