måndag 19 november 2018

Bygga hållbart på höjden - kapplöpning med höghus i trä.

Efter många förödande stadsbränder genom historien tog flera länder beslutet att införa förbud mot att bygga trähus på höjden eftersom riskerna ansågs alldeles för höga. Men sedan ett tjugotal år tillbaka har lagarna och reglerna förändrats.
Visserligen kan trähus fortfarande brinna ner, men med moderna medel såsom sprinklersystem, evakueringsplaner och specialframtagna limträbalkar som behåller sin bärkraft trots extrem hetta anses trähus idag inte utgöra den brandrisk de gjorde för hundra år sedan - och planerna på att utveckla höghus i trä har satt fart.


Mjøstårnet i Brumunddal, bild lånad av Moelven.

I nuläget ligger världens högsta trähus i Treet i Bergen. Det är 14 våningar och 51 meter hög byggnad. Men Treet lär snart se sig förbisprunget Mjøstårnet i Brumunddal som är under konstruktion i detta nu och räknas bli hela 30 meter högre än Treet i Bergen, och totalt 18 våningar högt. Mjøstårnet i sin tur räknas bli omsprunget av av Skellefteå kulturhus, en byggnad som en hyllning till stans rika trätradition ska byggas i trä och bli hela 19 våningar högt.
Kulturhuset i Skellefteå, bild lånad av White.
Bortom prestigen i att få stoltsera med världens högsta trähus finns miljömässiga fördelar med att bygga i trä. Både kulturhuset i Skellefteå och Mjøstårnet pratar om klimatsmarta lösningar och om att använda sig av lokala leverantörer och material.
Arkitektfirman White, som ritat Skellefteå Kulturhus, beskriver projektet som “En förebild inom hållbar design och konstruktion där alla former av kultur lever sida vid sida”.
På sin hemsida skriver White “Då trä är ett förnyelsebart material har det en låg miljöpåverkan. Dessutom är träets kvaliteter hälsofrämjande och bidrar till en god miljö för alla som vistas i den.”
Taket på Skellefteå kulturhus kommer vara grönt med ett jordlager och ängsväxter som kan hantera dagvatten och bidra till biologisk mångfald, samtidigt som det förbättrar husets isolering. Målet är att det nya kulturhuset ska vara en långsiktigt hållbar byggnad som främjar en hållbar livsstil.
Arkitekten Arthur Buchardt som ritat Mjøstårnet säger att det är hans svar på den gröna omställningen, att alla pratar om co2-avtryck men att ingen gör något åt det, och att detta är hans projekt för att tillgodose detta.

Mjøstårnet beräknas stå klart 2019 och kulturhuset 2020, och vem som vinner tävlingen om att bli världens högsta trähus återstår att se. Med den utvecklingstakt vi ser på höga trähus idag är frågan under hur lång tid vinnaren får behålla pokalen.

Här kan du läsa mer om Mjøstårnet och Kulturhuset i Skellefteå

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Virkets väg från Mozambique till Bovallstrand - Bovalls tar in Umbila.

I somras beställde vi på Bovalls Dörrbyggeri ett träslag vi inte använt tidigare, Umbila, från LevasForest i Moçambique. Det gjorde vi dels ...