måndag 26 november 2018

Torsten Hild - När människor med mod, energi och drömmar träffas kommer det ut något gott.

Torsten Hild är jounaliststudenten som en dag steg in innanför dörrarna på Konstindustriskolan och tänkte “Det är här jag ska vara”, hoppade av sina journaliststudier och började bläddra i Konstindustiskolans kurskatalog och hittade inredningsarkitekt, sökte och kom in. Han studerade ett tag och åkte iväg på sin första praktik och tänkte: "Aldrig i livet att jag jobbar med det här!"

Nu, flera år senare, är Torsten Hild en erfaren inredningsarkitekt och proffessor vid den skola han själv en gång studerade i och som numera heter Högskolan för design och konsthantverk. Trots att den första smaken av yrket inte riktigt var vad han hade tänkt sig hängde han i, och snart märkte han att jobbet bestod av mer än teori och administration, och den kreativa delen han önskat arbeta med fanns där.
När jag ringer upp Torsten sitter han i sitt rum på Textile Fashion Center i Borås, i full färd med att arbeta med två befintliga kulturhus; ett i Gislaved och ett i Göteborg. Vanligtvis arbetar han med allt från att bestämma var väggar ska stå, hur flödet ska se ut, till golvmaterial och dörrhandtag. Men den här gången är byggnaderna redan befintliga, så det handlar om att analysera behoven och utreda vad det är som inte fungerar i dagens byggnad.
“Den största utmaningen med arbetet är att anpassa formen och gestaltningen till den verksamhet som är där. Att få flöde, funktion, säkerhet och ekonomi att fungera tillsammans.”


Torsten om trä.
I sitt arbete som inredningsdesigner arbetar han ofta med trä. "Det är formbart och hyggligt lätt att arbeta med. Sedan har man naturligtvis även metall, keramik, glas och textil - men trä är som yrkesmässig modersmjölk." säger Torsten. Här i skandinavien har väldigt god tillgång till trä, och det presenteras ofta som ett bra material att välja ur miljöaspekt. Men han tillägger att trä är inte heller helt oproblematiskt. “Det är närproducerat och kan växa upp igen, det är en av de positiva delarna. Men sedan ska det behandlas, gör man tillexempel trämassa av det går det åt enorma mängder vatten och energi. Det är massor av saker att tänka på vid behandling av träet.”

Torsten om hopp.
På senare år har miljöaspekten blivit en stor del av yrket. “Miljömedvetenheten ökar, jag får allt oftare frågan om det är hållbart”. Även om den offentliga verksamheten ofta efterfrågar miljöcertifiering och hållbarhet är fokus fortfarande på att hålla priserna nere, och de två önskemålen krockar ibland. “Det är kortsiktiga ekonomiska argument, det är ibland otroligt svårt att få verksamheter att tänka om. Men det blir bättre. Det har tagit ett steg till de senaste åren, bara den här sommaren har fått folk att inse att det är något som händer nu, inte om hundra år. Det är ingen ide´ att tänka pengar, då har vi snart inget kvar att tänka på överhuvudtaget.”

Och Torsten om kärlek.
Det var genom trä som Torsten först kom i kontakt med oss på Studio Bovallstrand.
“Som inredningsarkitekt har jag känt till Bovalls Dörrbyggeri länge, värdet ni står för, kvalitetsprodukten och att ni har en hög ekologisk svansföring”. Nu är han en av studions vänner, vilket innebär att vi har ett tätare samarbete och utbyte av erfarenheter.
“Om jag skall nämna en styrka med Studio Bovallstrand, väljer jag: tydliga värden. Där blir vår värdekarta större. Ett stort hinder i dag för utveckling är vår allt smalare skala av värden. Platsen påminner oss om vad vi uppskattar och vad vi behöver. Naturen, historia, kultur, identitet, möten, långsiktighet, omsorg, möjligheter, är alla exempel på värden vi inte längre kan se som sekundära.”
Torsten vill vara med och påverka på ett positivt sätt, han säger att design fortfarande är ett underskattat verktyg när det gäller att styra processer mot önskade mål. "Det gäller inte bara produktutveckling, utan i princip alla sammanhang där människor går samman för att förverkliga visioner. Om människor med mod, energi och drömmar träffas är jag helt säker på att det kommer ut något gott. Exakt vad är svårt att säga, men något kommer att hända. Framtiden är omöjlig att förutspå, men om vi är aktiva händer något, om vi sitter still händer inget."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hundra år av plast - om situationen i våra hav.

I informationsfilmen Sjövett visas blå himmel, glittriga vågor och solvarma klippor men i de somriga vikarna lurar högar av skräp. Männi...