onsdag 26 december 2018

Studio Bovallstrands första år

Nu är julen snart över och vi går med raska steg mot 2019. Studio Bovallstrand ser sitt första årsskifte och det börjar bli dags att sammanfatta och blicka framåt. Jag tog mig en pratstund med studions ägare och grundare Eva och Inger Gustavsson för att höra vad de lärt sig mest av året som varit - och vad de hoppas på av framtiden.




Hej Eva och Inger! Nu har det första året i Studio Bovallstrand gått, hur har det varit?
Det har varit mycket jobb, det har känts nytt och det har varit ganska svårt - med det har fungerat. Vi är särskilt nöjda med våra event. Inför varje event har vi stått dagen innan och tänkt “Nej, det här kommer inte att gå!” - men sedan har det kommit folk, blivit bra diskussioner och intressanta samtal.

Vad var tanken med Studio Bovallstrand när ni startade den?
Vi har mycket besök till vårt showroom och från början startade vi studion för att vi ville ta emot dem på ett bättre sätt. Människorna som besöker oss har ofta mycket kunskap inom sina ämnen, och vi ville ta tillvara på den och göra studion till en mötesplats där vi kunde få utbyte av varandras kunskap. Vi kan sprida det vi lärt oss om trä och hållbarhet, och våra besök och partners kan dela med sig av den kunskap de besitter. Där har vi lyckats med vår ambition, vi har fått folk att mötas.

Vad har varit den största vinsten och den största utmaningen?
Den största vinsten har varit kunskapsöverföringen. Att få sprida andras kunskap genom våra event, och att få sprida vår kunskap om hur nödvändig skogen är för vår överlevnad. Utbytet vi fått mellan människor har varit det allra bästa.
Den största utmaningen har varit tiden. Att få den att räcka till samtidigt som vi ska få gjort allt annat vi behöver göra på fabriken.

Vad vill ni att den här verksamheten ska lämna för avtryck?
Att det går. Trots att vi har bland världens dyraste arbetskraft och trots (eller på grund av) att vi inte befinner oss i en storstad kan vi tillverka och sälja bra saker. Man kan påverka om man vill.
Och så var det det här med kunskapen; vi vill föra vidare och utbyta kunskap. Ju mer kunskap man har desto starkare blir man. Med kunskap kan man göra rätt val och förhindra dumheter.

När man hyr Studio Bovallstrand betalar man i träd till Vi-Skogen, hur många träd har ni planterat hittills?
695 träd har det blivit i år. Vi valde att skänka inkomsterna till Vi-skogen eftersom trä och skog ligger oss varmt om hjärtat. Nu har vi kommit så långt att vi blivit stödföretag åt vi-skogen.

Hur ser framtiden för Studio Bovallstrand ut?
På kort sikt vill vi fylla studion med fler event, mer konferenser och kunskapsutbyte. På längre sikt hoppas vi att studion etablerar sig som ett utflyktsmål, ett självklart ställe att åka till och att boka in sina event på. Det finns ju alla möjligheter för ett sånt här nätverk och koncept.


- Moa Andersson, Studio Bovallstrand

måndag 17 december 2018

Milano fyller staden med träd.

Med förhoppningen att för att förbättra luftkvaliten och sänka stadens temperatur med 2 grader planerar Italiens modehuvudstad Milano att öka stadens träd med 30%.

Milano är redan innan det kommande projektet drar igång föregångare med att plantera in träd i stadsmiljö. Våren 2018 öppnade The library of trees, designat av holländska landskapsarkitekten  Petra Blaisse som förvandlade den gråa piazzan i affärsområdet Porta Nouva till en grönskande oas med över 450 träd.


Precis jämte Library of trees ligger Bosco verticale (Vertical forest) där två höga bostadsbyggnader har täckts med över 800 träd, 4500 buskar och 15 000 plantor, designat av arkitekten Stefano Boeri. Att planetera träd på höjden istället för bredden är ett smart sätt att få in mer natur i staden, om den vertikala skogen skulle vara planterad på maken skulle den kräva en yta av 20,000 kvadratmeter.

I Milans nya projekt ska träden planteras på platta hustak, på skolgårdar och en övergiven järnvägslinje ska förvandlas till 7 nya parker i staden. Träden förväntas förbättra luftkvaliteten och bromsa spåren av klimatförändringar och den nya cityskogen beräknas kunna absorbera ca 5 miljoner ton koldioxid årligen, enligt World Economic Forum. Sammanlagt beräknas 3 miljoner nya träd planteras i staden, och projektet ska stå färdigt år 2030.

Här kan du läsa mer om Library of trees hos arkitekten Petra Blaisse
Här kan du läsa mer om Vertical Forest hos arkitekten Stefano Boeri

måndag 10 december 2018

Tree Hotel och Arctic Bath - från trädkoja till flytande hotell på älven.

Längst riksväg 97, cirka 48 kilometer nordväst om Boden, ligger ett samhälle som heter Harads. I Harads finns det lilla familjeägda hotellet som blivit en sådan världssuccé att det figurerat i tidningar och magasin världen över och får människor att resa långväga för att få spendera en natt i deras rum. Jag ringde upp Kent Lindvall, som tillsammans med Britta Jonsson-Lindvall startade Tree Hotel, för att prata lite om arkitektur, träd och om att våga säga ja till det ovanliga.  


The Mirrorcube. Arkitekt: Bolle Tham och Martin Videgård,

Britta och Kent hade drivit Brittas Pensionat i flera år, när dokumentären Trädälskaren började spelas in i skogen jämte deras pensionat. Dokumentären kretsar kring en trädkoja 14 meter upp över marken och visade på människors relation till träd - hur en frihetskänsla skapas när man befinner sig i skogen och i närheten av träd. Men när filminspelningen var avslutad stod kojan övergiven och Britta kom på tanken att hyra ut den som en del av pensionatet.
Kent, som vid den tiden anordnade fisketurer, åkte på fisketur med arkitekterna Mårten Cyrén, Tomas Sandell och Bertil Harström inte långt efter att filmen var klar, och på den resan uppkom tanken om att utveckla den övergivna trädkojan genom att kombinera arkitektur och natur - och bygga nya trädkojor i träden vid pensionatet. Sagt och gjort; de olika arkitekterna fick i uppdrag att rita varsitt rum, med varsin nyskapande belysningsidé.
Vid den tiden hade Kent och Britta egentligen inte de ekonomiska förutsättningarna som krävdes, men trodde så starkt på sin idé att de bestämde sig för att det fick bära eller brista. De fick bra stöd från kommunen och människorna runt omkring sig, och nu har Tree Hotel blivit en succé som lockar människor världen över till det lilla samhället Harads.

Tree Hotels rum The Bird´s Nest. Arkitekt: Bertil Harström, Inredningsgruppen.

När jag frågar vad Kent tror att framgången beror på svarar han att en övervägande del av gästerna kommer från storstaden, och att han tror att platsen i sig långt ute i skogen med norrsken och höga träd, kombinerat med modern arkitektur är något som lockar stadsmänniskan. Dessutom låg projektet rätt i tiden med en trend där vi mer och mer söker unika upplevelser med lokal prägel.
Hotellets huvudbyggnad, där man äter middag och frukost, är beläget i den gamla pensionatbyggnaden. Ett gammalt trähus, inrett i svensk 30-tals stil. Till en början trodde Britta och Kent att kunderna skulle känna att det var omodert och inte passade in med de nybyggda trädhusen - men tvärtom. Under vinterhalvåret är hela 95% av Tree Hotels gäster utländska turister och de har visat sig älska kombinationen av modern arkitektur och gammal svensk byggnadskonst.

Britta Jonsson-Lindvall och Kent Lindvall.

I bygget av Tree Hotel har det varit viktigt att ge så små miljömässiga avtryck som möjligt. "Vi jobbar ju inom skogsindustrin på ett sätt, men vi avverkar den inte. Våra träd står kvar och ändå tjänar vi pengar på dem". Säger Kent som startat upp en fond för att kunna bevara skogen i området.
Tanken och förhoppningen är att kunna utveckla turistnäringen i området med hjälp av skogen så att många olika turistattraktioner kan bilda en helhet som fortsätter att locka människor till Harads.
På Tree Hotels hemsida står det att läsa att Kents måtto är "Det är aldrig försent att ge upp!", så jag frågar honom om det är några planer de har fått ge upp under processens gång? "Inte egentligen. Från början ville vi ha fler rum, men det vill vi inte längre. Vi vill ha en liten anläggning, och istället satsa på att utveckla internt med vår restaurang, bemötande och sådana saker"

The Mirrorcube i norrsken.

När samtalet är över och det är dags att tacka för mig och lägga på, lägger Kent till att det i detta nu håller på att byggas ett nytt hotell, bara 2 kilometer ifrån Tree Hotel. Hotellet heter Arctic Bath och kommer att bestå av 12 rum. 6 st belägna på älvens strand, och 6 stycken flytande på älven. I hotellet kommer det även finnas spa och restaurang i den flytande enheten. Byggnaden är rund och mitten är öppen så att man kan bada i älvens vatten - därav namnet.
Inspirationen kommer från Tree Hotel, och är ritat av arkitekterna Johan Kauppi och Bertil Harström. Bertil Harstöm har även designat Tree Hotels Birdsnest, och de visuella likheterna mellan de båda byggnaderna är slående.
Arctic Bath är byggd av stora stockar som ska flyta på älven och arkitekturen vill påminna om tiden då man flottade stockar på älven och vilken inverkan och betydelse det hade för utvecklingen i hela landet.

Bilden är ödmjukt lånad av arcticbath.se

Den sista frågan innan vi lägger på luren blir hur hotellet ska fira jul. Och jodå, nog ska de hålla öppet alltid. Det blir en julbuffé i restaurangen och en liten julklapp till alla boende. Sedan är det dags att se fram emot 2019 då stora saker ska hända vid Luleälven utanför Harads och vi kan vänta oss att få ytterligare en anledning att turista mer i vårt eget hemland.

Här kan du läsa mer om Tree Hotel.
Här kan du läsa mer om Artic Bath.

- Moa Andersson, Studio Bovallstrand

måndag 3 december 2018

Julmarknad i Studio Bovallstrand!

Lördag 8/12 är det äntligen dags för studions allra första julmarknad. Det kommer finnas kryddor, honung, fårskinn, delikatesser, vantar, tofflor, god mat och allt man kan vänta sig av en riktigt mysig julmarknad! 


På marknaden kommer du bland annat hitta Juteborg som tillverkar produkter av jute vilket är världens mest hållbara material (här kan du läsa mer om det). Juteborgs produkter är tillverkade av kvinnor från fattiga och utsatta områden i Indien som får en bra lön och schyssta arbetsförhållanden - och på så sätt kan skapa sig ett bra liv för sig själva och sina barn. Juteborg kommer bland annat sälja mattor och väskor som är toppenbra julklappar!
Catxalot kommer finnas på plats med sina tångprodukter för matlagning. Catxalot består av makarna Linnéa och Jonas som plockar vild tång som de sedan tar hand om och säljer vidare för att användas i matlagning. Förutom att sälja tångprodukter håller de kurser och föreläsningar om hur man tar tillvara på tång och hur man skördar den på ett sätt som främjar återväxten och inte skadar havet. Tång är en supertrendig matlagningsingrediens och passar perfekt som julklapp till gourmanden - eller till den som behöver en puff för att komma ur sina gamla matlagningsvanor.
På plats kommer även våra kompisar Shepherd of Sweden att finnas med sina ullprodukter. Tofflor är ett säkert kort för mjuka paket, härligt att tassa runt i medan snön (eller regndropparna) faller utanför fönstret.
Bovalls dörrbyggeri kommer naturligtvis också vara med på marknaden. Vi kommer erbjuda allt från våra lyxiga skärbrädor av fsc-märkt trä, till honung tillverkad av bin från kuporna uppe på snickeriets tak.

När man känner sig hungrig eller kaffesugen kommer man kunna slå sig ner vid våra bord och beställa in något ätbart från Ida´s café och bistro. Ida, som har blivit något av vår hus-kock, kommer servera fika och lunch under dagen.


Marknaden är inomhus i våra lokaler, så ingen ska behöva frysa eller bli blöt - vilket väder December än kan tänkas vilja bjuda på. Vi tror att det här kommer bli starten på en riktigt fin jultradition hos oss i studion, och vi hoppas att ni vill vara med och dela den. Välkomna!

När: 8/12 2018 13:00-16:00
Var: Studio Bovallstrand, Fabriksgatan 2, 456 47 Bovallstrand
Kostnad: Gratis entré




Virkets väg från Mozambique till Bovallstrand - Bovalls tar in Umbila.

I somras beställde vi på Bovalls Dörrbyggeri ett träslag vi inte använt tidigare, Umbila, från LevasForest i Moçambique. Det gjorde vi dels ...