fredag 16 augusti 2019

Vi har blivit med solceller!

Under sommaren har vi fixat och donat, skruvat och förankrat och nu - med viss hjälp - har vi fått dem på plats! Fabrikens tak är nu ett tjusigt hem till våra solceller. 


Totalt täcker vi 400 kvadratmeter yta med 300 kvadratmeter solceller, energin kommer täcka ca 20-25% av fabrikens totala behov och vi räknar med en total årsproduktion på 50000 kwH. Vi har även installerat nya elskåp och ska optimera anläggningen utifrån byggnader, förbrukare och elbehov vid olika tillfällen på dygnet för att få ut så mycket energi som möjligt ut våra solceller. 


Som vi lärde oss under Gunnar Asplunds föreläsning här i Studion i somras är solceller för närvarande det billigaste sättet att producera el på, och förutom det känns det väldigt kul att kunna använda sig av närproducerad energi.
Förra året installerade vi bikupor på vårt tak och i år är det solceller, det ska bli spännande att se vad som händer på taket under nästa år. Vi kanske tar inspiration från Milano och installerar en skog? Vem vet!

- Moa Andersson, Studio Bovallstrand



3 kommentarer:

  1. Underbart att Ni tänker på miljön. Grattis 🌞🌞😎😎

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det känns jättekul att vi äntligen fått dem på plats! :)

      Radera
  2. Grattis till en fin anläggning. Vilka paneler och växelriktare har ni valt?

    SvaraRadera

Virkets väg från Mozambique till Bovallstrand - Bovalls tar in Umbila.

I somras beställde vi på Bovalls Dörrbyggeri ett träslag vi inte använt tidigare, Umbila, från LevasForest i Moçambique. Det gjorde vi dels ...