När vi fick nys om en kund som ville specialbeställa dörrar till sitt hus helt tillverkat i massivt trä blev vi såklart nyfikna. Vi ringde upp Jens Erneholt och fick veta att han är träentusiasten som startade sin karriär med betong, tegel och glas, tills han 2010 kom in på industriellt byggande i trä. Det var då intresset för trä som material verkligen tog fart. Nu är han admin för facebookgruppen “Vi som älskar TRÄ”, ansvarig för ESSVE´s satsning för infästningar inom massivträ och har just byggt klart sitt nya hus helt i trä.
Fick lära sig från grunden
“Jag har alltid varit lite före min tid, vilket straffar sig själv, för man får alltid öppna nya dörrar.” säger Jens och berättar att hans firma var en av de första i Sverige att bygga hus helt i massivt trä. Vägen har varit långt ifrån rak, att öppna nya dörrar i en marknad är en utmaning, något Jens fick erfara i början på karriären. “Det fanns ingen att fråga, vi fick hitta egna nya lösningar. Man får hela tiden vara med. Vid något tillfälle blev bjälklaget för lätt så vi fick lägga in grus i bjälklaget för att få in tyngd i det.” Nu arbetar Jens som teknisk rådgivare när det gäller infästningar inom massivträ och är också ute och föreläser om ämnet. Och han har en hel del erfarenheter att dela med sig av.Mycket kunskap om trä har gått förlorad
“1874 förbjöd man bygga i trä i mer än 2 våningar på grund av brandrisken” berättar Jens “1994 gick vi mer i EU och då blev kraven materialneutrala. Det blev då samma krav på alla material. Men mycket kunskap har försvunnit” berättar Jens som svar på frågan om varför det finns så stor okunskap kring att bygga med ett av de material vi har naturligt runt omkring oss.När Jens arbetar använder han ofta korslimmat trä. “Det är en ganska ny produkt som, det är ett massivt trä med 3, 5, 7 eller 9 lameller - alltid ojämnt antal, väldigt formstabilt, man ersätter betongen och det kan användas både till bärande och icke bärande delar.” Att bygga i trä har många fördelar, förutom miljöaspekten så får man även bättre klimat i boendet, ett resultat av exponerat trä är att människor mår bättre av det. (Läs mer om det här) Och skam den som ger sig, efter att ha kämpat i motvind i många år ser nu Jens hur den största oron kring byggande i trä verkar ha försvunnit. Efterfrågan har verkligen kommit i gång, och Jens har noterat att många arkitekter väljer att bygga helt i trä när de bygger till sig själva.
Designade sitt hus helt i trä
Så när det var dags att bygga ett eget hus var valet för Jens och hans fru självklart: Det skulle bli trä. När vi pratas vid har de just flyttat in i sitt färdiga hus i norra delen av Lund.Jens och Johanna har designat huset själva, och fått hjälp av Lofti Arkitekter att rita det. “Vi har haft en italiensk konstruktör, Ergodomus. Vi letade upp leverantören med bästa EDP, Enviromental Performance Data.” berättar Jens. “Jag tror vi ritade 8 olika varianter på huset innan vi väl bestämde oss. Vi började montera 6 juli 2020 och flyttade in 1 januari 2021”. Jens var på plats hela tiden och såg till så att allt blev som de tänkt sig. “Det går ju relativt snabbt att bygga ett sådant här hus.” När stommen från Södra väl var monterad blåste man in träfiber i väggarna för isolering, “Den är brandcertifierad och isolerar bra.”
Hur är det med brandrisken i ett hus tillverkat helt i trä? “Massivt trä är jättesvårt att elda ner.” berättar Jens “Brinner det blir det en estetisk påverkan, men det är svårt att bränna ner. Det sotar i ytskiktet men isolerar sig självt”
Problemet med fukt är främst visuellt
Okej, då kan vi känna oss trygga med brandrisken. Men hur är det med den där andra orosmolnet, alla husägares mardröm; fukten.“Det största problemet med fukt är visuellt, det kan få svarta prickar, men det tar inte skada om det blir fuktigt” säger Jens. “Däremot är plast och tätskikt farligt. Sålänge konstruktionen kan andas i någon riktning så är det ok. Det tar en stund, sedan åker fukten ut. Jämför man med betong behöver man till exempel inte jobba med värmefläktar för att torka upp.”
"Bovalls Dörrbyggeri har koll på grejerna"
Jens minns inte hur det gick till när han hittade Bovalls Dörrbyggeri, men han visste precis vilken typ av dörr han ville ha och när han väl hittade Bovalls föll det sig naturligt. “Ni är seriösa, och har koll på grejerna”. Dörren blev en specialbyggd variant av Rågö tillverkad i LVL som går igen i en del detaljer i huset. “Foder får man inte ha i snickarens hem” skrattar Jens och berättar hur karmens bredd är helt anpassad till väggens bredd.Det har varit en del fix och trix när trähuset skulle byggas, elen har fått dras på utsidan av väggarna, de har fått spåra på baksidan av köket för att dra elen. Jens upplever att trots att det är få som kan det här med att bygga i trä så verkar hantverkarna gilla att arbeta med materialet. “Det går lätt, de behöver inte borra och plugga utan bara skruva. “
Tips till dig som vill bygga i trä
Så vad är Jens bästa tips om man som privatperson är sugen på att bygga sitt hus helt i trä? “Ta kontakt med Svenskt trä eller med mig. Svenskt Trä är en organisation som kan svara på alla frågor och är jättebra att ta hjälp av. Glöm inte att kolla upp med leverantören vad de har för kunskaper och kontakter”.- Moa Andersson, Bovalls Dörrbyggeri
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar