måndag 3 september 2018

Surfa på webben - och plantera träd!

Efter sin skolgång spenderade tyska Christian Kroll några månader med att resa runt i Sydamerika medan han funderade på den typ av frågor man funderar på just efter en examen - vad skulle göra han göra med resten av sitt liv? Någonstans mitt i Sydamerika kom uppvaknandet kring träd, deras vikt för vår överlevnad och i vilket tempo vi avverkar dem. Så han tog sin nyförvärvade kunskap och bakade ihop den med idén om en ny sökmotor - och vipps så var Ecosia född!Ecosia är en sökmotor som har satt som regel att lägga 80% av sin vinst på trädplanteringsprojekt. I dags dato har Ecosia ca 7 miljoner användare, och det syns på den trädräknare som möter dig på startsidan. Den rullar fram i en hisnande hastighet och vid tillfället då detta skrivs är räknaren uppe i drygt 36 miljoner planterade träd.
Cirka 40 sökningar ger 1 träd, och när du börjar använda sökmotorn får du även en egen liten trädräknare uppe i högra hörnet där du kan se hur många träd dina sökningar genererat till.Träden planteras i 10 olika länder i Europa, Central- och Sydamerika, Asien och Afrika. Under fliken "Vi vet att tillit måste förtjänas" lägger Ecosia varje månad ut ekonomiska rapporter och trädplanteringsintyg så att vem som helst kan gå in och se så att pengarna verkligen hamnar där de ska. Och enligt ekonomiska rapporten för Juni gick 39% av företagets inkomst, dvs 82% av deras vinst, till trädplantering.Vad är då haken, varför har vi inte alla Ecosia som vår sökmotor? Vid en snabb sökning på Ecosia (via google) kommer det upp trådar som hävdar att Ecosia är ett virus, ett påståenden man kan ana att Ecosia själva är vana vid att bemöta då de på sin FAQsida tar upp frågan och besvarar den såhär: "Dessa hemsidor sprider liknande lögner om flera företag, inte bara Ecosia. Deras syften är ofta att sälja virusskydd till oanande användare. Oroa dig inte, Ecosia.org är absolut säkert att använda och kommer inte att skada din dator."

Huruvida det ligger något bakom orden om virus vet vi ingenting om, men eftersom vi lever efter devisen #trähoppochkärlek anser vi att ett trädplanteringsinitiativ som detta inte får gå ouppmärksammat förbi! Ecosias utvecklingskurva går stadigt uppåt, i Juli 2017 nådde de 10 miljoner planterade träd, vilket innebär att drygt två tredjedelar av de 36 miljoner planterade träden har planterats under det senaste året. Utvecklingskurvan för Ecosia verkar gå rakt uppåt, och det ska bli spännande att följa deras utveckling och arbete i framtiden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Härliga utflyktstips i Bovallstrandsområdet

  Efter en lång vinter lurar sommaren äntligen bakom knuten, och visst har längtan efter utflykter börjar göra sig påmind? Vi har listat någ...