torsdag 8 november 2018

eCON - klimatsmarta lägenheter tillverkade av återvunna containrar.

Bostadsbristen i storstäderna är värre än någonsin och situationen är särskild tuff för studenter och ungdomar. Samtidigt som vi har brist på små, prisvärda boenden växer parkerna av avställda fraktcontainrar i hamnstäder världen över. Bara i Göteborg beräknas 1600 containrar som tjänat sitt syfte stå lämnade att rosta sönder, utan tanke på återvinning eller återbruk. Qideas AB och Ecovation Solutions tog fasta på just dessa två parametrar när de kom fram med sitt nya smarta bokoncept: eCON eCON är små lägenhetsmoduler tillverkade av återvunna lastcontainrar. Containrarna isoleras med material från kasserade kylskåp, de kläs med påhängbara fasadelement av träull och täcks av kerambetong. Inredningsmässigt används det hållbara materialet Jute i så stor utsträckning det är möjligt. Lägenheterna är prisvärda för de boende, samtidigt som de följer alla svenska riktlinjer och lagar för boendestandard. De behöver kopplas till avlopp, kallvatten och el, men är självförsörjande på ventilation och varmvatten.
Detta blir kort och gott flyttbara och prisvärda lägenheter med hållbarhetstänkt - perfekt för studenter och ungdomar.

Eftersom modulerna är lätta att flytta är de också yteffektiva då de kan placeras på ställen där konventionella hus inte skulle få plats, som här på bilderna; på taket ovanpå shoppingcentrat Nordstan i Göteborg. Utställningen i Göteborg öppnade hösten 2017 och är öppen för alla att besöka. Den består av fyra moduler, en etta och en trea, och finansierades med hjälp av Boverket.Vi tycker förstås att det är extra roligt att eCON i Göteborg pryds av våra dörrar, tillverkade i vårt snickeri som befinner sig bara ett stenkast ifrån Studion. Våra dörrar är gjorda av FCS-märkt trä, och tillverkade av en och samma hantverkare som följer tillverkningsprocessen ända ifrån val av material till färdig dörr.
Vill du läsa mer om eCON kan du surfa in på Juteborgs eCON sida, eller kika på filmen om eCON som förklarar mer om hur det funkar, eller besök eCON-utställningen uppe på Nordstans tak.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hundra år av plast - om situationen i våra hav.

I informationsfilmen Sjövett visas blå himmel, glittriga vågor och solvarma klippor men i de somriga vikarna lurar högar av skräp. Männi...