Idag flyter oräkneliga miljoner ton plast runt i våra hav, och enligt Världsnaturfonden kommer det att vara mer plast än fisk i haven år 2050 om ingenting görs för att stoppa utvecklingen. Att lösa plastfrågan är en av vår tids största utmaningar, och nog har det börjat röra på sig på olika håll; i flera länder världen över förbjuds eller beskattas plastpåsar. Sedan 1 Juni 2017 har Sverige nya regler för plastpåsar i butik och EU har tagit fram ett mål om att minska antalet plastpåsar med 80% till 2019.
Förutom hårdare restriktioner kring användandet av plast krävs forskning och nya alternativa material. Det är här det Helsingsborgsbaserade företaget GAIA BioMaterials kommer in i bilden - de tillverkar nämligen ett förnyelsebart, nedbrytbart och komposterbart material som kan ersätta fossilbaserad plast och förpackningsmaterial.
Materialet GAIA framställer heter Biodolomer och är en 100% nedbrytbar och komposterbar polyester som blandas med stärkelse och dolomit.
Företaget tillverkar bland annat engångsbestick, flaskor, tråg, förkläden för vården och påsar och enligt företagets VD Peter Stenström skulle 80% av volymplasterna kunna ersättas av GAIAS produkter.
Redan 2016 valde Båstads kommun att uteslutande använda sig av GAIAs produkter i de offentliga verksamheterna för att kunna följa regeringens direktiv om att Sverige ska bli det första fossilfria landet i världen.
Läs gärna mer på GAIAs hemsida!