måndag 24 september 2018

Solvatten - en svensk uppfinning som renar vatten med UV-strålar.

Vi älskar att läsa om ny teknik som gör den här jorden till ett bättre ställe att leva på, och vilken dag i veckan behöver man lite extra goda nyheter om inte på måndagar?


Den här måndagen har vi fått upp ögonen för Solvatten, en svensk uppfinning som renar vatten med hjälp av solen. Solvatten startades 2013, idag används den i över 20 länder och underlättar 260.000 människors liv dagligen. Grundaren och uppfinnaren Petra Wadström har fått många priser för sin uppfinning som ger rent och varmt vatten på ett billigt, enkelt och miljösmart vis.


Själva Solvattenbehållaren ser ut som en svart plastdunk och den rymmer sammanlagt 10 liter. Processen är lika enkel som genial; behållaren öppnas likt en bok (se bilden ovan) och man fyller de bägge behållarna med 5 liter vatten var. Sedan lägger man helt sonika sin behållare i solen som förser den både med värme och med UV-strålning. Kombinationen av UV-strålning och värmen renar vattnet, och på ca 2-6 timmar är vattnet varmt och fritt från bakterier.
Eftersom tekniken drivs av sol så fungerar den bäst under soliga dagar, och mindre bra när molnen ligger tunga över himlen.Vikten av rent vatten behöver vi nästan inte betona, det säger ju sig självt. Men på Solvattens hemsida har de listat massor av fördelar kring att rena vatten på just det här sättet; allt från högre skolnärvaro för barnen som inte lika ofta blir drabbade av sjukdomar och inte behöver stanna hemma för att hjälpa till med vedinsamling i samma utsträckning som tidigare - till det faktum att ingen ved behövs för att koka vattnet och därmed sparas träd och skog.

Det här låter som en alldeles fantastisk uppfinning, är ni sugna på att läsa mer så skynda er in på Solvattens hemsida där det finns allt från spännande Solvatten-case till ett citat av Barack Obama att läsa om!

Bilderna har vi kärleksfullt lånat från solvatten.org

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Härliga utflyktstips i Bovallstrandsområdet

  Efter en lång vinter lurar sommaren äntligen bakom knuten, och visst har längtan efter utflykter börjar göra sig påmind? Vi har listat någ...