onsdag 26 december 2018

Studio Bovallstrands första år

Nu är julen snart över och vi går med raska steg mot 2019. Studio Bovallstrand ser sitt första årsskifte och det börjar bli dags att sammanfatta och blicka framåt. Jag tog mig en pratstund med studions ägare och grundare Eva och Inger Gustavsson för att höra vad de lärt sig mest av året som varit - och vad de hoppas på av framtiden.




Hej Eva och Inger! Nu har det första året i Studio Bovallstrand gått, hur har det varit?
Det har varit mycket jobb, det har känts nytt och det har varit ganska svårt - med det har fungerat. Vi är särskilt nöjda med våra event. Inför varje event har vi stått dagen innan och tänkt “Nej, det här kommer inte att gå!” - men sedan har det kommit folk, blivit bra diskussioner och intressanta samtal.

Vad var tanken med Studio Bovallstrand när ni startade den?
Vi har mycket besök till vårt showroom och från början startade vi studion för att vi ville ta emot dem på ett bättre sätt. Människorna som besöker oss har ofta mycket kunskap inom sina ämnen, och vi ville ta tillvara på den och göra studion till en mötesplats där vi kunde få utbyte av varandras kunskap. Vi kan sprida det vi lärt oss om trä och hållbarhet, och våra besök och partners kan dela med sig av den kunskap de besitter. Där har vi lyckats med vår ambition, vi har fått folk att mötas.

Vad har varit den största vinsten och den största utmaningen?
Den största vinsten har varit kunskapsöverföringen. Att få sprida andras kunskap genom våra event, och att få sprida vår kunskap om hur nödvändig skogen är för vår överlevnad. Utbytet vi fått mellan människor har varit det allra bästa.
Den största utmaningen har varit tiden. Att få den att räcka till samtidigt som vi ska få gjort allt annat vi behöver göra på fabriken.

Vad vill ni att den här verksamheten ska lämna för avtryck?
Att det går. Trots att vi har bland världens dyraste arbetskraft och trots (eller på grund av) att vi inte befinner oss i en storstad kan vi tillverka och sälja bra saker. Man kan påverka om man vill.
Och så var det det här med kunskapen; vi vill föra vidare och utbyta kunskap. Ju mer kunskap man har desto starkare blir man. Med kunskap kan man göra rätt val och förhindra dumheter.

När man hyr Studio Bovallstrand betalar man i träd till Vi-Skogen, hur många träd har ni planterat hittills?
695 träd har det blivit i år. Vi valde att skänka inkomsterna till Vi-skogen eftersom trä och skog ligger oss varmt om hjärtat. Nu har vi kommit så långt att vi blivit stödföretag åt vi-skogen.

Hur ser framtiden för Studio Bovallstrand ut?
På kort sikt vill vi fylla studion med fler event, mer konferenser och kunskapsutbyte. På längre sikt hoppas vi att studion etablerar sig som ett utflyktsmål, ett självklart ställe att åka till och att boka in sina event på. Det finns ju alla möjligheter för ett sånt här nätverk och koncept.


- Moa Andersson, Studio Bovallstrand

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Virkets väg från Mozambique till Bovallstrand - Bovalls tar in Umbila.

I somras beställde vi på Bovalls Dörrbyggeri ett träslag vi inte använt tidigare, Umbila, från LevasForest i Moçambique. Det gjorde vi dels ...