måndag 14 januari 2019

Genomskinligt trä - framtidens byggmaterial

Genomskinligt trä har tagits fram av forskarna vid Wallenberg Wood Sicence Center. Trä är både billigt, hållbart och lättillgängligt och det nya materialet kan komma att användas som ett alternativ till traditionellt glas, samtidigt som det kan komma ha en positiv miljöpåverkan.


Genomskinligt trä över en KTH-logga, bilden är lånad av forskning.se

Trä är ett tillgängligt, förnyelsebart och relativt lätt material och man hoppas kunna använda det genomskinliga träet i många av de områden där det tyngre och betydligt skörare materialet glas traditionellt används. Att bygga hela hus av transparent trä kommer att vara en möjlighet då träpanelerna kan göras tillräckligt transparenta så de släpper in ljus men samtidigt inte så genomskinliga så att det går att se rakt in i huset, och på så sätt kan man få ett energismart hus som värms upp likt ett växthus. 
I framtiden kommer transparent trä användas i solceller, och man kommer att kunna kombinera transparenta husfasader med solceller. Det går även att få träet såpass genomskinligt att det går att tillverka fönster av trä, och skapa ljusinläpp även vid bärande väggar.

Nyheten om transparent trä kom för snart två år sedan och fick genast stor spridning och mycket uppmärksamhet. För ett år sedan fick forskarna bakom materialet ta emot det prestigefyllda anslaget Acvanced Grant för att fortsätta utveckla och forska vidare på sin produkt. Upptäckten har gjorts tidigare, säger professor Lars Berglund i en artikel på KTH´s hemsida, men då i mikroskopisk skala för att studera träets anatomi. Det här är första gången det görs i syfte att skapa större transparenta strukturer att använda som byggmaterial.

För att få träet transparent tar man på kemisk väg bort ämnet ligin ur träet, som då blir vitt. Sedan impregnerar man träet med genomskinlig polymer och uppnår då det transparenta resultatet.

Här kan du läsa mer om transparent trä.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Virkets väg från Mozambique till Bovallstrand - Bovalls tar in Umbila.

I somras beställde vi på Bovalls Dörrbyggeri ett träslag vi inte använt tidigare, Umbila, från LevasForest i Moçambique. Det gjorde vi dels ...