Längst riksväg 97, cirka 48 kilometer nordväst om Boden, ligger ett samhälle som heter Harads. I Harads finns det lilla familjeägda hotellet som blivit en sådan världssuccé att det figurerat i tidningar och magasin världen över och får människor att resa långväga för att få spendera en natt i deras rum. Jag ringde upp Kent Lindvall, som tillsammans med Britta Jonsson-Lindvall startade Tree Hotel, för att prata lite om arkitektur, träd och om att våga säga ja till det ovanliga.
The Mirrorcube. Arkitekt: Bolle Tham och Martin Videgård, |
Britta och Kent hade drivit Brittas Pensionat i flera år, när dokumentären Trädälskaren började spelas in i skogen jämte deras pensionat. Dokumentären kretsar kring en trädkoja 14 meter upp över marken och visade på människors relation till träd - hur en frihetskänsla skapas när man befinner sig i skogen och i närheten av träd. Men när filminspelningen var avslutad stod kojan övergiven och Britta kom på tanken att hyra ut den som en del av pensionatet.
Kent, som vid den tiden anordnade fisketurer, åkte på fisketur med arkitekterna Mårten Cyrén, Tomas Sandell och Bertil Harström inte långt efter att filmen var klar, och på den resan uppkom tanken om att utveckla den övergivna trädkojan genom att kombinera arkitektur och natur - och bygga nya trädkojor i träden vid pensionatet. Sagt och gjort; de olika arkitekterna fick i uppdrag att rita varsitt rum, med varsin nyskapande belysningsidé.
Vid den tiden hade Kent och Britta egentligen inte de ekonomiska förutsättningarna som krävdes, men trodde så starkt på sin idé att de bestämde sig för att det fick bära eller brista. De fick bra stöd från kommunen och människorna runt omkring sig, och nu har Tree Hotel blivit en succé som lockar människor världen över till det lilla samhället Harads.
Tree Hotels rum The Bird´s Nest. Arkitekt: Bertil Harström, Inredningsgruppen. |
När jag frågar vad Kent tror att framgången beror på svarar han att en övervägande del av gästerna kommer från storstaden, och att han tror att platsen i sig långt ute i skogen med norrsken och höga träd, kombinerat med modern arkitektur är något som lockar stadsmänniskan. Dessutom låg projektet rätt i tiden med en trend där vi mer och mer söker unika upplevelser med lokal prägel.
Hotellets huvudbyggnad, där man äter middag och frukost, är beläget i den gamla pensionatbyggnaden. Ett gammalt trähus, inrett i svensk 30-tals stil. Till en början trodde Britta och Kent att kunderna skulle känna att det var omodert och inte passade in med de nybyggda trädhusen - men tvärtom. Under vinterhalvåret är hela 95% av Tree Hotels gäster utländska turister och de har visat sig älska kombinationen av modern arkitektur och gammal svensk byggnadskonst.
Britta Jonsson-Lindvall och Kent Lindvall. |
I bygget av Tree Hotel har det varit viktigt att ge så små miljömässiga avtryck som möjligt. "Vi jobbar ju inom skogsindustrin på ett sätt, men vi avverkar den inte. Våra träd står kvar och ändå tjänar vi pengar på dem". Säger Kent som startat upp en fond för att kunna bevara skogen i området.
Tanken och förhoppningen är att kunna utveckla turistnäringen i området med hjälp av skogen så att många olika turistattraktioner kan bilda en helhet som fortsätter att locka människor till Harads.
På Tree Hotels hemsida står det att läsa att Kents måtto är "Det är aldrig försent att ge upp!", så jag frågar honom om det är några planer de har fått ge upp under processens gång? "Inte egentligen. Från början ville vi ha fler rum, men det vill vi inte längre. Vi vill ha en liten anläggning, och istället satsa på att utveckla internt med vår restaurang, bemötande och sådana saker"
The Mirrorcube i norrsken. |
När samtalet är över och det är dags att tacka för mig och lägga på, lägger Kent till att det i detta nu håller på att byggas ett nytt hotell, bara 2 kilometer ifrån Tree Hotel. Hotellet heter Arctic Bath och kommer att bestå av 12 rum. 6 st belägna på älvens strand, och 6 stycken flytande på älven. I hotellet kommer det även finnas spa och restaurang i den flytande enheten. Byggnaden är rund och mitten är öppen så att man kan bada i älvens vatten - därav namnet.
Inspirationen kommer från Tree Hotel, och är ritat av arkitekterna Johan Kauppi och Bertil Harström. Bertil Harstöm har även designat Tree Hotels Birdsnest, och de visuella likheterna mellan de båda byggnaderna är slående.
Arctic Bath är byggd av stora stockar som ska flyta på älven och arkitekturen vill påminna om tiden då man flottade stockar på älven och vilken inverkan och betydelse det hade för utvecklingen i hela landet.
Bilden är ödmjukt lånad av arcticbath.se |
Den sista frågan innan vi lägger på luren blir hur hotellet ska fira jul. Och jodå, nog ska de hålla öppet alltid. Det blir en julbuffé i restaurangen och en liten julklapp till alla boende. Sedan är det dags att se fram emot 2019 då stora saker ska hända vid Luleälven utanför Harads och vi kan vänta oss att få ytterligare en anledning att turista mer i vårt eget hemland.
Här kan du läsa mer om Tree Hotel.
Här kan du läsa mer om Artic Bath.
- Moa Andersson, Studio Bovallstrand
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar