måndag 21 januari 2019

Flera anledningar att känna optimism inför 2019

Den tredje måndagen i januari är utnämnd till årets deppigaste dag; en måndag mitt i den mörkaste och kallaste perioden, innan lön och just efter att vi förköpt oss på både julklappar och nyårsbubbel. Så vad behöver vi en dag som denna? Framtidshopp! När vi läste World Economic forums lista "10 reasons to be optimistic in 2019" kände vi just hopp, och att vi gott kunde passa på att komplettera listan med ytterligare några punkter själva. WE-forums lista innehåller tio punkter med positiva nyheter. Tillexempel skriver WE-forum att det finns nytt hopp för haven. Efter forskningsrapporterna som visar att om ingenting förändras kommer haven bestå av lika mycket plast som fisk år 2050, har flera länder vaknat till och börjat agera. Förbud mot plastpåsar ses på flera håll i världen, och EU väntas komma med en lista på flera engångsartiklar som ska förbjudas att tillverkas i plast. Samtidigt som plast förbjuds har flera olika iniativ för att rena haven startats.

Det är inte bara plast som hotar våra hav, skyddade marina områden utsätts för illegalt fiske i stor skala. Men forumet Friends of Ocean Action kommer arbeta aktivt för att vända tendensen. De planerar att lasera en teknisk plattform för att förebygga det illegala fisket samtidigt som de arbetar för att fortsätta bygga den politiska viljan att skydda de utsatta områdena.


Förutom dessa två punkter kan vi enligt WE-forum vänta oss att drönare kommer spela en stor roll när det kommer till att rädda liv i framtiden. Vi får även veta att Coalition for Epidemic Preparedness bildats för att forska fram nya mediciner som ska förhindra epedimier likt Ebola-utbrottet 2014-16 och att de redan forskat fram drygt 15 mediciner. Detta och mycket mer hittar du på listan här.

Vi på Studio Bovallstrand har under året som gått skrivit om flera positiva nyheter inom miljöforskning och vill naturligtvis vara med och bidra med vår egen lista på positiva nyheter. Här är en lista på 6 av de mest spännande intiativ och forskningsframsteg vi skrivit om.

Biodolomer - en ersättning till plast.
Plast är, som WE-forum tagit upp här ovan, ett stort hot mot våra hav. Den svenska uppfinningen Biodolomer är en 100% nedbrytbar polyester som kan användas i samma ändamål som plast.

Climeworks - en maskin som renar luften från koldioxid
Tekniken för att rena luften från koldioxid är här. Climeworks suger in luften, renar den från koldioxiden som fastnar i ett filter och koldioxiden kan sedan samlas upp och säljas vidare till kund. I dags dato finns redan några mindre maskiner ute på marknaden, men i stor skala skulle denna maskin kunna hjälpa till att bromsa klimatförändingarna.

Solvatten - en svensk uppfinning som renar vatten med hjälp av solstrålar
Solvatten är en vattenbehållare som renar vatten av sig självt när den placeras i solen. Uppfinningen är skapad av Petra Wadström, och den förbättrar redan livet för cirka 260 000 människor dagligen.

Magnesiumkarbonat - mineralen som kan sakta ner den globala uppvärmningen
Magnesiumkarbonat, magnesit, är en mineral som naturligt suger upp och binder CO2 som finns i atmosfären. Magnesit absorberar CO2, och när det sker bildar mineralen små kristaller. Nu har forskare vid Trent University hittat ett sätt att skynda på den annars väldigt långdragna processen - och är nere på en 72 dagar kort process som dessutom kan ske i rumstemperatur.

Ecosia - Sökmotorn som planterar träd medan du surfar på webben
Ecosia är en sökmotor som har satt som regel att lägga 80% av sin vinst på trädplanteringsprojekt. Träden planteras i 10 olika länder i Europa, Central- och Sydamerika, Asien och Afrika, och Ecosia har cirka 7 miljoner användare och har enligt sin trädräknare planterar drygt 48 miljoner träd hittills.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Härliga utflyktstips i Bovallstrandsområdet

  Efter en lång vinter lurar sommaren äntligen bakom knuten, och visst har längtan efter utflykter börjar göra sig påmind? Vi har listat någ...