onsdag 20 maj 2020

Kristi Himmelfärdshelgen hos Bovalls Dörrbyggeri och Studio Bovallstrand


En ljummen april gick över i en kylig maj, och även om väderförutättningarna inte varit de bästa så börjar det synas i trädgårdarna att vi har hållit oss hemma i vår. Nya verandor poppar upp här och var, och trädgårdslanden ser ovanligt välmående ut. Ja, medan den här våren har tagit hårt på oss människor mår trädgårdar, husdjur och natur bättre än på länge. 
Nu närmar vi oss Kristi Himmelfärdshelgen då det brukar myllra av liv och rörelse här ute vid kusten och även om längtan till att återgå till ett normalt liv är stark gäller det att fortsätta hålla ut och fokusera på att följa myndigheternas råd. Havet, solnedgångarna och klipporna väntar lugnt kvar tills pandemin är över. 

Öppettider i Galleriet

Under Kristihimmelfärdshelgen kommer vi ha öppet i vårt dörr-Galleri fredag och lördag 11:00-13:00, vi bjuder på kaffe och hembakad kaka på vår uteservering och inne i Studio Bovallstrand hänger ny konst från Ida Östholm. Varmt välkommen.

Ursprungscertifierad teak från Myanmar

I två års tid har vi och våra vänner på Kärnsunds Wood Link lagt mycket tid och arbete på att få fram urspungscertifierad teak från Myanmar. Myanmar är ett konfliktdrabbat land som har stora problem med illegalt avverkat virke, och att få fram en container med virke som garanterat är legalt avverkat har krävts inblandning och engagemang från bla PEFC och tredjepartskontrollanter. Bland annat har man använt sig av DNA för att fastställa att virket inte kommer från konfliktdrabbade områden. Nu ligger Europas första container med ursprungs-certifierad teak från Myanmar i torkarna hos oss på Bovalls Dörrbyggeri. Hela vår berättelse om vårt arbete finns i en artikel som ligger uppe här på vår blogg. 

Ett middagstips inför långhelgen

Eftersom många kommer att hålla sig hemma över Kristi Himmelfärdshelgen bad vi vår hus-kock Ida Östholm ta fram ett riktigt härligt recept att bjuda familjen på hemma, och eftersom Ida är en mästare på smaker vågar vi lova att den här måltiden kommer gå hem hos de flesta familjemedlemmar. 

Idas vårprimörer med skirat smör

"
Det enkla är det goda. Det här är en utav mina absoluta favoriträtter, rena smaker, säsongens råvaror och snabbt går det. Blir inte bättre. 
Välj den fisken du själv tycker om, stekt den med eller utan panering eller baka den i ugnen. 

Skira smör
Är ni två personer, ja men ta då ca 250gram smör om inte mer ;) smör är gött 
Lägg smöret i en kastrull och sätt den på spisen på låg värme, 2´an brukar jag ha på min spis. 
Ju mindre kastrull desto lättare sen när ni ska skira smöret, kommer till det. 
Man kan tyck att det inte händer så mycket men ha lite tålamod, snart börjar smöret att smälta och fettet att separera sig ifrån proteinet. 
Det är det rena guldet vi vill åt, alltså fettet. 
RÖR för guds skull INTE i kastrullen så förstör du separeringen. 

När allt är smält och fettet flyter ovanpå, häll av det försiktigt i en annan kastrull. 
Du vill inte få med det vita proteinet som ligget i botten på kastrullen så hägg långsamt. 

Nu har du skirat smör, bra jobbat! 

Nu kommer vi till det roliga, du kan nämligen egentligen ha i precis vad som helst men mitt middagstips idag blir:

Sparris
Vårlök
Kapris
Rödbeta 

Skiva och dela sparris, rödbeta och vårlöken i önskad storlek. 
Antingen kokar du egen rödbeta eller så köper du färdigkokt i affären, den måste vara färdig innan du lägger ner den i smöret. 
Börja med att lägga ner sparrisen då den kommer ta någon minut innan den blir färdig, tänk på att ju mindre bitar desto fortare går det och en sladdrig sparris är inget vi gillar ;)
Kastrullen står såklart på spisen, fortfarande på låg värme men nu på 4´an.
Häll sedan ner resten av grönsakerna.

Servera detta med färskpotatis. 

Förslag på upplägg. 
Lägg färskpotatisen centrerat på tallriken och tryck till med en sked eller slev så att dom stannar kvar där. 
Lägg fisken uppe på och ös sedan över av din smör-röra så alla grönsaker hamnar i en hög och smöret rinner ner över potatisen och fisken. 
Servera med en bit citron, färsk dill och en hel hög med riven pepparrot på toppen. 
I glaset häller du ett torrt vitt vin eller en riktigt kall öl.
Trevlig Helg!
/ Ida Östholm”

Vi önskar er alla en riktigt fin helg!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jens Erneholt - bygger hus i massivt trä

När vi fick nys om en kund som ville specialbeställa dörrar till sitt hus helt tillverkat i massivt trä blev vi såklart nyfikna. Vi ringde u...