torsdag 26 december 2019

Studio Bovallstrands hållbara nyårspärlor - en sammanfattning av våra artiklar från 2019

Julen är överstökad och innan det är dags att göra sig tjusig inför nyårsfesten får vi äntligen lite tid att ta ett extra varv runt godisbordet för att sedan sjunka ner i soffan och inte stiga upp innan magen påpekar att det faktiskt går att bli hungrig under mellandagarna också. Vi på Studio Bovallstrand vill hälsa god fortsättning med att samla ihop några av våra artiklar från det gångna året i ett lagomt slappa-i-soffan-format, och tipsa om vad du kan hitta för spännande läsning om du klickar dig vidare i vår blogg. 


Ett FSC-certifierat skogsbruk i Moçambique

Vi inledde 2018 med en artikel om det småskaliga skogsbruket och sågverket LevasFlor i Sofalaprovinsen i hjärtat av Moçambique, där VD´n Nils von Sydow och hans medarbetare dagligen arbetar för att driva och utveckla det FSC-certifierade sågverket som startades 2005 av Västerås stift. För några år sedan såldes sågverket till några svenska privatpersoner som tyckte att projektet var alldeles för viktigt för att dö ut, och en av dem heter Ulf Johansson. Vi pratade med Nils och Ulf om hur det är att i varsin ände av världen arbeta för att försöka få en småskalig skogsindustri i Moçambique att fungera, och för att få oss i väst att få upp ögonen för hur vår konsumtion kan hjälpa eller stjälpa. 
Resultatet av vårt samtal med Nils och Ulf hittar du i artikeln: LevasFlor - om vikten av att konsumera på schyssta villkor.
Några månader efter vårt samtal drabbades LevasFlor hårt av den orkan som drog in över Moçambique och ett långt och omfattande arbete för att återställa sågverket inleddes.

Citatet kommer från intervjun med Anna Graaf, hållbarhetschef på White Arkitekter

Trä som vår tids mest aktuella material

Att trä ligger oss på Studio Bovallstrand varmt om hjärtat kommer väl knappast som någon överraskning och vi har med stor glädje noterat hur den kärleken har spridit sig till fler under de senaste åren,  och efter ett besök på Möbelmässan i februari kunde vi konstatera att trä är hetare än på länge.
Vi blev nyfikna på vad det är som gjort att trä blivit så populärt just nu, och i vår jakt efter svaret snubblade vi över en mycket intressant undersökning av Linköpings universitet som konstaterat att vi mår bra av trä. Undersökningen visade tillexempel att vi upplever träytor som varmare än andra material av samma temperatur. Mer om vad vi hittade kan du läsa i artikeln: Varför trender vänder - om trä som vår tid mest aktuella material.
Vi tog även ett samtal med Robin Ljungmar, hållbarhetschef på TMF, där vi pratade om träindustrins utmaningar, hur man arbetar med de globala målen och cirkularitet som resulterade i artikeln: Med elva år kvar till 2030 - vilka utmaningar står träbranchen för?

Anna Graaf från White Arkitekter och Gunnar Asplund i Studio Bovallstrand

Under sommaren och hösten hade vi två riktigt intressanta föreläsningar här i Studio Bovallstrand.
Gunnar Asplund, ingenjören bakom HVDC Light, har spenderat de senaste 10 åren med att utveckla en teknik för elvägar och höll en mycket spännande föreläsning om ämnet i slutet på sommaren. Inför föreläsningen tog vi oss en liten pratstund med honom: Gunnar Asplund berättar om elvägar, framtidens transportsätt
I oktober kom Anna Graaf, hållbarhetsansvarig på White Arkitekter,  och berättade om hur White arbetar med just hållbarhet. Inför hennes föreläsning ringde vi upp henne och blev inspirerade av det framtidshopp och det problemlösningsfokus hon och White Arkitekter utstrålar, vilket resulterade i artikeln: White Arkitekter - med hållbarhet som drivkraft 

Citatet kommer från intervjun med Anna Graaf, hållbarhetchef på White Arkitekter

Plast, hav och det här med cirkularitet

Men 2019 har inte bara handlat om trä, vår artikel Hundra år av plast - om situationen i våra hav handlar om hur plasten gått från att vara ett framtidens material som man på ett smidigt sätt bara kan smälta ner när man tröttnat på det, till att bli vår tids största hot mot haven. Det är dystra fakta som presenteras i artikeln, och läget för haven är verkligen akut. Men vi kikar också på de insatser som görs för att rena våra hav, och på kort tid har många engagemang startat.

Sedan avslutar vi året med att reda ut begreppen, under året har nästan alla vi pratat med kommit in på ämnet cirkulär ekonomi - men vad innebär det egentligen? Ja, enligt en nyligen publicerad artikel finns det hela 114 definitioner av uttrycket "cirkulär ekonomi" - inte konstigt att man blir snurrig! Vi listar de mest aktuella definitionerna och tipsar om hur du kan bli mer cirkulär i din konsumtion redan nu i artikeln Cirkulär ekonomi för nybörjare - och hur du omsätter den i julklappshetsen

Och med det vill vi önska er alla riktigt härliga dagar med god läsning och skön avkoppling!
Gott nytt år!
- alla vi på Studio Bovallstand

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Albert Kök hos Bovalls Dörrbyggeri och Studio Bovallstrand

Den 5 och 6 augusti gästas vi på Studio Bovallstrand av Alberts Kök Hotell i samarbete med Oskar Samuelsson från 2-stjäriga Fäviken...