måndag 8 oktober 2018

Climeworks - maskinen som renar luften från koldioxid.

"Tänk om vi kan hindra klimatförändringarna från att nå farliga nivåer? - Vi har tekniken som kan uppnå det" står det att läsa på Climeworks hemsida, och vi blev genast nyfikna på att ta reda på mer!


För några veckor sedan skrev vi ett inlägg om en mineral som binder co2 och på så sätt kan sakta ner den globala uppvärmningen. Idag har turen kommit till en maskin som också renar luften från co2, Climeworks har utvecklat en maskin som suger upp koldioxid ur luften för att sedan återföra den ner i jorden, eller sälja vidare den till kund.


Med hjälp av fläktar sugs luft in i maskinen, där inne sitter där ett svampliknande filter där koldioxiden fastnar. När filtret är mättat med co2 värms det upp till omkring 100 grader och koldioxiden frigörs sedan filtret och samlas in som koncentrerad co2-gas för att levereras till kunder. Koldioxidfri luft släpps sedan tillbaka i atmosfären och maskinen startar återigen igång att suga in ny luft. Filtret återanvänds många gånger och varar i flera tusen av dessa cykler. Processen är pedagogiskt berättad i illustrationen, lånad från Climeworks hemsida, här nedan.


Exempel på kunder som har användning för den uppsamlade koldioxiden är växthus som vill använda koldioxiden för att få sina grönsaker att växa snabbare, en annan är dryckesföretag som vill använda det till mousserande drycker. I båda dessa exempel släpps koldioxiden tillbaka ut i luften igen, men Climeworks har planer på att lagra koldioxiden under jord och har redan påbörjat den processen vid en anläggning på Island där koldioxiden injiceras ner i berget, kilometer ner under jord.
"Ursprungligen kom koldioxiden från fossila källor vi hämtat långt nere under jorden, och det vi gör nu är att vi helt enkelt återför den till där vi tog den ifrån" säger Jan Wurzbacher, grundare och VD på Climeworks

Ovanpå en förbränningsanläggning utanför Zurich sitter en anläggning med 3 rader med 6 co2-samlare, vilket är en bra start - men för att nå en större miljömässig effekt kommer det krävas hundratusentals till. Både tekniken och maskinen är ny, anläggningen i Zurich öppnade i maj i år, och förhoppningsvis kommer tekniken utvecklas och spridas i den takt som krävs för att uppnå målet att hindra klimatförändringarna att nå farliga nivåer.

Läs gärna mer på Climeworks hemsida, där vi också lånat alla bilder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Virkets väg från Mozambique till Bovallstrand - Bovalls tar in Umbila.

I somras beställde vi på Bovalls Dörrbyggeri ett träslag vi inte använt tidigare, Umbila, från LevasForest i Moçambique. Det gjorde vi dels ...